Skip to main content

Sundhedsstyrelsen har igen ændret deres retningslinjer og anbefalinger om alkohol. 

De nye retningslinjer er skærpet på nogle områder. Først og fremmest er anbefalingen, at børn og unge under 18 år helt frarådes at drikke alkohol. 

Sundhedsstyrelsen oplyser at når de nu helt fraråder unge under 18 år at drikke alkohol, skyldes det, at man har fået mere og ny viden om, hvordan alkohol skader hjernens udvikling, hos unge mennesker for eksempel med hensyn til hukommelse, læring, planlægning, beslutninger, impulskontrol og sprog. 

Måske har de danske unges Europa rekord i alkoholforbrug og druk, også haft med indflydelse på anbefalingerne. Sundhedsstyrelsen oplyser at som en særlig skadelig faktor har unge, der drikker alkohol, desuden ofte en kultur omkring alkohol, hvor det handler om at drikke sig fuld.

En anden stor forskel i de nye retningslinjer er det Sundhedsstyrelsen selv kalder et nyt ”pejlemærke”. Det nye pejlemærke hedder frem over 10-4. 

Det betyder at man fremover anbefales maximalt at drikke 10 genstande om ugen.

Baggrunden er, at intet alkoholforbrug er helt risikofrit for helbredet. Men man kan minimere sin helbredsrisiko, hvis man højst drikker 10 genstande om ugen. De 10 genstande skal dog fordeles over ugens dage, så man maksimalt drikker 4 genstande på samme dag.

Ikke længere forskel på alkoholanbefalingerne til mænd og kvinder

Før det nye pejlemærke var anbefalingerne at mænd højest drak 14 genstande om ugen, mens kvinder højest burde drikke 10 genstande om ugen. Men som det kan ses af de nye pejlemærker 10-4 er denne forskel på anbefalinger til mænd og kvinder nu væk. Fremover er det den samme anbefaling til begge køn.

Sundhedsstyrelsen fremhæver på deres hjemmeside sst.dk at der stadig er forskel på hvor meget alkohol mænd og kvinder kan tåle. De oplyser at risikoen er nærmest ens for mænd og kvinder, så længe man ikke overskrider de 10 genstande om ugen. Hvis man drikker mere, stiger risikoen hurtigere for kvinder end for mænd.

Hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er gravid eller ammer, så er anbefalingerne vedrørende alkoholforbrug hos kvinder, der forsøger at blive gravide, er gravide eller ammer, uændret.

Herunder kan du se de nye anbefalinger

Anbefalinger om alkohol

Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred

Er du 18 år eller over?

Højst 10 genstande om ugen

Højst 4 genstande på samme dag

Er du under 18 år?

Lad være med at drikke alkohol

Er du gravid, eller prøver du at blive det?

Lad være med at drikke alkohol

Ammer du?

Vær forsigtig med at drikke alkohol